Jak działa blanszownik ślimakowy?

Przygotowanie dużej ilości warzyw czy owoców do spożycia może być bardzo uciążliwe. Jednocześnie obranie ich ze skórki jest niezwykle czasochłonne. Dlatego w przemyśle często używany jest blanszownik ślimakowy, który robi wszystkie te czynności na dużą skalę. To ogromne ułatwienie i oszczędność czasu oraz energii.

Blanszownik ślimakowy działa na prostej zasadzie. Marchew, buraki, pieczarki czy seler wrzucane są do specjalnej komory. Wewnątrz znajduje się woda o bardzo wysokiej temperaturze. Kiedy surowiec przejdzie całą tę drogę, zostaje przeniesiony na specjalny transporter. Tam zostaje oddzielony od wody i poddany szybkiemu chłodzeniu.

W większości przypadków blanszownik ślimakowy jest sprzętem automatycznym. Dzięki temu można urządzenie zaprogramować, żeby przetrzymywało warzywa i owoce na danym etapie przez konkretną ilość czasu. W ten sposób wystarczy uruchomić maszynę i pozwolić jej działać. W tym czasie swobodnie można zająć się czymś innym. Mamy pewność, że po skończonym procesie, surowiec będzie spełniał nasze oczekiwania.